Projekto dalyvių vizitas Turkijoje

Mato Slančiausko progimnazijos mokiniai D. Bylinskis, A. Budrys, K. Gofmanas, D. Paulikas su mokytojomis K. Jačunskiene, J. Šiurniene vykdydami Erasmus + KA201 projektą „Robots for STEM: building, teaching and learning“ lankėsi Turkijos Kaiserio mieste kovo 21-25 dienomis.   

Mokiniai partneriams iš Portugalijos, Italijos, Kroatijos pristatė savo šalį, mokyklą, grožėjosi turkiškais liaudiškais šokiais. Nuvykę į Kocasinan akademiją, kurią lanko moterys, svečiai stebėjo, kaip gaminamas maistas, siuvinėjama, programuojama ir pan. Šios akademijos moterys turi galimybę palikti vaikus auklei ir mokytis nemokamai. Mokiniai užsiėmimų metu puošė, dekoravo savo robotus. Po surengto konkurso paaiškėjo, kad D. Bylinskis laimėjo pirmąją vietą. Vėliau mokiniams buvo surengta viktorina apie Arduino robotus. Ir vėl džiaugiamės prizine antrąją vieta, kurią iškovojo A. Budrys.  

Kokasinian regiono meras pagerbė savo vizitu ir pasveikino visus projekto dalyvius. 

Sekančią dieną projekto dalyviai vyko į gamtos grožio apdovanotą vietovę- Kapadokijos kalnų Gioremės slėnį, kuriuose krikščionys vienuoliai uolose išgremžė maldos, gyvenamus kambarius, sandėlius ir pan. Pasivaikščiojimas požeminiame miestelyje lankytojams paliko neišdildomą įspūdį. 

Vizito metu buvo aplankytas gamtos mokslų centras, kuriame mokiniams buvo parodyti, paaiškinti gamtos reiškiniai: lankytojai žiūrėjo filmą apie saulės sistemą didžiausiame Turkijos planetariume, išbandė įvairius fizikinius reiškinius, pabuvojo uragano kabinoje, stebėjo žemės ir mėnulio pozicijas įvairiais metų laikais, vaikštinėjo po dinozaurų parką, analizavo žmogaus kūno muliažus t.y. kokio tipo sąnarius žmogus turi, kokie kaulai ir raumenys sudaro kūną ir pan. Susipažinę su muziejaus ekspozicijomis mokiniai padirbėjo su Mblock robotais. 

Veiklos keitė viena kitą: projekto dalyviai Abdullah Gul universitete, įkurtame buvusiame medvilnės fabrike, programavo Lego ir Arduino robotus, kodavo, kad šie sugrotų melodiją. Popietę visų laukė neužmirštami vaizdai nuo Erdžijo užgesusio ugnikalnio šlaito. 

Paskutinę projekto dalyvių susitikimo dieną buvo suorganizuotos Arduino robotų lenktynės. A. Budrys užėmė garbingą II vietą. 

Projekto dalyviai ne tik patobulino savo programavimo įgūdžius, bet ir pamatė nuostabios Turkijos gamtos, susipažino su šios šalies tradicijomis, susirado naujų draugų. 

Projekto koordinatorė J. Šiurnienė 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas